01:31

Budyniowe ciasto z krakersami

Ciasto z krakerami to ulubieniec mojego taty. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne, kremowe, a do tego banalne, bo trzeba tylko na krakersy prze艂o偶y膰 mas臋 bydyniow膮 i tyle.


Sk艂adniki:

  • 1250ml mleka
  • 4jajka
  • 200g cukru
  • 6czubatych 艂y偶ek m膮ki pszennej
  • 6czubatych 艂y偶ek m膮ki ziemniaczanej
  • Budy艅 waniliowy 
  • 130g mas艂a
  • 艂y偶eczka cukru wanilinowego
  • Lask膮 wanilii
  • Dwie du偶e paczki krakers贸w (ok 200g)



  1. W garnku zagotuj 1l mleka z mas艂em oraz cukrami. Lask臋 wanilii rozkr贸j wzd艂u偶 i wyskrob ziarenka, po czym dodaj do mleka razem z lask膮.
  2. Pozosta艂膮 szklank臋 mleka zmiksuj z jajkami, m膮kami i budyniem.
  3. Gdy s艂odkie mleko z mas艂em b臋dzie si臋 ju偶 gotowa艂o, wyci膮gnij lask臋 wanilii i wlej mas臋 z budymiem oraz jajkami.
  4. Musisz dok艂adnie i energicznie miesza膰, aby budy艅 si臋 nie przypali艂 oraz nie powsta艂y grudki. Gotuj przez kilka minut.
  5. Du偶a blaszk臋 (ja u偶y艂am 25x30) wy艂贸偶 papierem do pieczenia i roz艂贸偶 艣ci艣le krakersy. 
  6. Wylej gor膮cy budy艅 i przykryj drug膮 warstw膮 ciastek, po czyn zostaw do ostygni臋cia i w艂贸偶 do lod贸wki.


Przed podaniem mo偶na posypa膰 ciasto cukrem pudrem lub pola膰 roztopionym miodem 馃構馃構

7 komentarzy:

  1. Znam ten przepis i potwierdzam - ciasto jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Uwielbiam tego typu desery :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Will have to try this recipe out! Thanks for the share, keep up the posts.
    Scarlett

    OdpowiedzUsu艅
  4. Super napisane. Musze tu zagl膮da膰 cz臋艣ciej.

    OdpowiedzUsu艅
  5. Wygl膮da pysznie ale nestety jest troszke roboty z takim ciastem. Ja jestem zwolenniczk膮 ciast szybkich, najlepiej bez u偶ycia miksera:) cz臋sto piek臋 muffinki wed艂ug przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    jest to m贸j ulubiony przepis bo jest bardzo 艂atwy w przygotowaniu a babeczki s膮 bardzo czekoladowe. polecam!

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2016 艢wiat wed艂ug Zelkowej 馃挒馃挒 , Blogger