10:47

Tłusty Czwartek, czyli pączki, pączki i pączki

Za niedługo będziemy obchodzić moje ulubione święto (zaraz po urodzinach i dniu Pizzy), a dokładniej Tłusty Czwartek. W tym dniu żadna dieta, obiecanki, postanowienia nie mają znaczenia! O kilogramy, które nam wpadną przez te tłuste pyszności, będziemy się martwić w piątek. Aby nie przedłużać i przejść do rzeczy :D. Przygotowałam dla was przepis na przepyszne pączki przekładane masą. Te niezwykłe przekładańce są smakowitą odmianą zwykłych lukrowych pączków, ale wzbogacono je o pyszną śmietanową masę z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Najlepiej smakują lekko ciepłe!

      Składniki:
  • 175ml mleka
  • 25g masła
  • 400g mąki + trochę do oprószenia i zagniatania
  • 1/4łyżeczki soli
  • ubite jajko
  • 20g drożdży świeżych
  • 25g cukru
  • 450ml śmietany 30%
  • 100g pokruszonych ciastek (ja użyłam herbatników oraz czekolady)
  • 150g cukru pudru
  • sok z dwóch cytryn

  1.  W małym rondelku podgrzewamy mleko oraz masło na małym ogniu, by się połączyły. Zostawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz cukier. Wlewamy rozrobione drożdże (drożdże + łyżeczka cukru + łyżeczka masła z mlekiem). Dodajemy ubite jajko i mleko z masłem, mieszamy, aż powstanie luźne ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie oraz elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  3. Przekładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1godzinę, by podwoiło objętość.
  4. Uderzamy ciasto, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na grubość 1cm. Wycinamy pączki szklanką o średnicy 9cm i przekładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą szmatką i ponownie zostawiamy na 10minut do wyrośnięcia.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy olej do 180stopni (kawałek chleba powinien zbrązowieć w 30sekund). Smażymy pączki, po 2-3 na raz, 1-2 minuty na każdej stronie na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Ubijamy śmietanę na pół sztywno i dodajemy pokruszone ciasta (dwie łyżki odkładamy na dekorację).
  7. Przekrawamy każdy pączek poziomo, dolną część smarujemy ulubionym dżemem (lub takim, który akurat mamy w lodówce) i kładziemy łyżkę bitej śmietany z ciastkami. Wierzchnie części zanurzamy w lukrze (cukier puder + sok z cytryn) i kładziemy na warstwę śmietany. Pączki posypujemy odłożonymi okruchami i zostawiamy do stężenia.



UWAGA! Szybko znikają z talerza ;)
Z proporcji wychodzi około 16 przekładańców.
Życzę Wam udanego Tłustego Czwartku i pamiętajcie, prawdziwa miłość to ta do jedzenia!

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, a Twój blog spadł mi jak z nieba, bo właśnie szukałam dobrego przepisu!

    Lensooon blog <--- ZAPRASZAM! NOWY POST
    Lensooon <--- INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeju bardzo się cieszę i na pewno Cię odwiedzę <3

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Możliwe ,że wypróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradnę przepis,wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że nie przepadam za pączkami, te wyglądają naprawdę apetycznie! :)
    Zapraszam do siebie -> maaalgooos.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie, na pewno też tak dobrze smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku wyglądają niesamowicie, muszę kiedyś wypróbować przepis:)
    obserwuję i zapraszam do siebie
    http://weera-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie! Z pewnością kiedyś odwzoruję ten przepis! :)
    Obserwuję!
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super :)

    Obserwujemy ? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda ten pączuś! Ja w tłusty czwartek żadnego nie zjadłam, ale miałam w domu masę faworków :) Ogólnie tego dnia miałam bardziej ochotę na coś słonego niż słodkie :D
    Obserwuję :)
    http://niepoprawnymakijaz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w Tłusty Czwartek zjadłam 11 pączków i do teraz mnie mdli hah
      dziękuję <3

      Usuń
  10. Wyglądają przepysznie ♥ Mimo, ze Tłusty Czwartek już dano minął, z chęcią wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Świat według Zelkowej 💞💞 , Blogger