Sk艂adniki:
- 300g m膮ki pszennej
- 1艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1/2艂y偶eczki sody
- 4 jajka
- 200g startej marchewki na drobno
- 150g orzech贸w w艂oskich
- 250ml oleju
- sk贸rka z pomara艅czy
- sk贸rka z cytryny
- 2艂y偶eczki cynamonu
- ma艂y kawa艂ek imbiru
- M膮k臋, sod臋, proszek do pieczenia oraz cynamon przesiej w misce.
- W innej misce zmiksuj jajka, dolewaj膮c po trochu oleju, a nast臋pnie dodaj sk贸rki, starty imbir oraz marchewk臋.
- P艂ynn膮 mas臋 wlej do przesianej m膮ki, wymieszaj i dodaj orzech贸w.
- Ciasto prze艂贸偶 do wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub nasmarowanej mas艂em pod艂u偶nej blaszki.
- Piecz w 180° przez 30minut*, sprawd藕 patyczkiem czy ciasto jest w 艣rodku ju偶 zwarte, je艣li tak to wyci膮gnij z piekarnika i zostaw do ostygni臋cia.
- Dodatkowo mo偶na pola膰 jeszcze ciep艂e ciasto lukrem, posypa膰 orzechami i start膮 marchewk膮 lub jak ja pola膰 rozpuszczon膮 czekolad膮 oraz po艂o偶y膰 p艂atki migda艂贸w.
*m贸j piekarnik by艂 nagrzany na 150°, a po 20 minutach ciasto by艂o ju偶 upieczone, dlatego po 10minutach najlepiej sprawdzi膰, czy nic nam si臋 nie przypala 馃構馃巶
Mam nadziej臋, 偶e przypadnie Wam moje ciasto do gustu i sami wypr贸bujecie przepis. Jak mo偶na zauwa偶y膰 ciasto przygotowuje si臋 szybko, ale tak偶e szybko znika z talerzy.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta. Marchewkowego nigdy nie pr贸bowa艂am, ale Twoje wygl膮da smakowicie. Na pewno w najbli偶szym czasie wypr贸buj臋 Tq贸j przepis i upiek臋 takie :) Dzi臋ki za inspiracj臋 ! ;)
OdpowiedzUsu艅Bardzo si臋 ciesze, a ciasto jest przepyszne. 呕ycz臋 powodzenia i mi艂ego dnia 馃挄
Usu艅Tw贸j blog zapowiada si臋 super:) 呕ycz臋 powodzenia :*
OdpowiedzUsu艅M脫J BLOG - KLIK
Dzi臋kuj臋 馃槏
Usu艅Tw贸j blog zapowiada si臋 super:) 呕ycz臋 powodzenia :*
OdpowiedzUsu艅M脫J BLOG - KLIK
Super post :)
OdpowiedzUsu艅post jest bardzo ciekawy, ale podobaj膮 mi si臋 艣wieczki w elemencie dekoracyjnym :D
OdpowiedzUsu艅