06:15

Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami

Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast ze wzgl臋du na nisk膮 zawarto艣膰 cukru, jest po偶ywne, a zw艂aszcza bardzo smaczne oraz idealnie pasuje z ciep艂ym mlekiem b膮d藕 kakao. Nie jest wype艂nione 偶adnym bardzo s艂odkim kremem, od kt贸rego nam p贸藕niej niedobrze. M贸j przepis nie zawiera cukru, bo marchewki same w sobie zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 w臋glowodan贸w, a na g贸rze i tak znajduje si臋 lukier. Ciasto to jest wielbione przez moj膮 ca艂膮 rodzin臋 oraz przyjaci贸艂.


      Sk艂adniki:
  • 300g m膮ki pszennej
  • 1艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/2艂y偶eczki sody 
  • 4 jajka
  • 200g startej marchewki na drobno
  • 150g orzech贸w w艂oskich
  • 250ml oleju
  • sk贸rka z pomara艅czy
  • sk贸rka z cytryny
  • 2艂y偶eczki cynamonu
  • ma艂y kawa艂ek imbiru
  1. M膮k臋, sod臋, proszek do pieczenia oraz cynamon przesiej w misce.
  2. W innej misce zmiksuj jajka, dolewaj膮c po trochu oleju, a nast臋pnie dodaj sk贸rki, starty imbir oraz marchewk臋.
  3. P艂ynn膮 mas臋 wlej do przesianej m膮ki, wymieszaj i dodaj orzech贸w.
  4. Ciasto prze艂贸偶 do wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub nasmarowanej mas艂em pod艂u偶nej blaszki.
  5. Piecz w 180° przez 30minut*, sprawd藕 patyczkiem czy ciasto jest w 艣rodku ju偶 zwarte, je艣li tak to wyci膮gnij z piekarnika i zostaw do ostygni臋cia.
  6. Dodatkowo mo偶na pola膰 jeszcze ciep艂e ciasto lukrem, posypa膰 orzechami i start膮 marchewk膮 lub jak ja pola膰 rozpuszczon膮 czekolad膮 oraz po艂o偶y膰 p艂atki migda艂贸w. 

*m贸j piekarnik by艂 nagrzany na 150
°, a po 20 minutach ciasto by艂o ju偶 upieczone, dlatego po 10minutach najlepiej sprawdzi膰, czy nic nam si臋 nie przypala 馃構馃巶

Mam nadziej臋, 偶e przypadnie Wam moje ciasto do gustu i sami wypr贸bujecie przepis. Jak mo偶na zauwa偶y膰 ciasto przygotowuje si臋 szybko, ale tak偶e szybko znika z talerzy.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta. Marchewkowego nigdy nie pr贸bowa艂am, ale Twoje wygl膮da smakowicie. Na pewno w najbli偶szym czasie wypr贸buj臋 Tq贸j przepis i upiek臋 takie :) Dzi臋ki za inspiracj臋 ! ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesze, a ciasto jest przepyszne. 呕ycz臋 powodzenia i mi艂ego dnia 馃挄

      Usu艅
  2. Tw贸j blog zapowiada si臋 super:) 呕ycz臋 powodzenia :*
    M脫J BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsu艅
  3. Tw贸j blog zapowiada si臋 super:) 呕ycz臋 powodzenia :*
    M脫J BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsu艅
  4. post jest bardzo ciekawy, ale podobaj膮 mi si臋 艣wieczki w elemencie dekoracyjnym :D

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2016 艢wiat wed艂ug Zelkowej 馃挒馃挒 , Blogger