10:47

T艂usty Czwartek, czyli p膮czki, p膮czki i p膮czki

Za nied艂ugo b臋dziemy obchodzi膰 moje ulubione 艣wi臋to (zaraz po urodzinach i dniu Pizzy), a dok艂adniej T艂usty Czwartek. W tym dniu 偶adna dieta, obiecanki, postanowienia nie maj膮 znaczenia! O kilogramy, kt贸re nam wpadn膮 przez te t艂uste pyszno艣ci, b臋dziemy si臋 martwi膰 w pi膮tek. Aby nie przed艂u偶a膰 i przej艣膰 do rzeczy :D. Przygotowa艂am dla was przepis na przepyszne p膮czki przek艂adane mas膮. Te niezwyk艂e przek艂ada艅ce s膮 smakowit膮 odmian膮 zwyk艂ych lukrowych p膮czk贸w, ale wzbogacono je o pyszn膮 艣mietanow膮 mas臋 z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Najlepiej smakuj膮 lekko ciep艂e!

      Sk艂adniki:
  • 175ml mleka
  • 25g mas艂a
  • 400g m膮ki + troch臋 do opr贸szenia i zagniatania
  • 1/4艂y偶eczki soli
  • ubite jajko
  • 20g dro偶d偶y 艣wie偶ych
  • 25g cukru
  • 450ml 艣mietany 30%
  • 100g pokruszonych ciastek (ja u偶y艂am herbatnik贸w oraz czekolady)
  • 150g cukru pudru
  • sok z dw贸ch cytryn

  1.  W ma艂ym rondelku podgrzewamy mleko oraz mas艂o na ma艂ym ogniu, by si臋 po艂膮czy艂y. Zostawiamy do ostygni臋cia na 5 minut.
  2. Do du偶ej miski przesiewamy m膮k臋, s贸l oraz cukier. Wlewamy rozrobione dro偶d偶e (dro偶d偶e + 艂y偶eczka cukru + 艂y偶eczka mas艂a z mlekiem). Dodajemy ubite jajko i mleko z mas艂em, mieszamy, a偶 powstanie lu藕ne ciasto. Przek艂adamy na stolnic臋 i wyrabiamy przez 10 minut, a偶 b臋dzie g艂adkie oraz elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy m膮ki.
  3. Przek艂adamy ciasto do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciep艂e miejsce na 1godzin臋, by podwoi艂o obj臋to艣膰.
  4. Uderzamy ciasto, 偶eby pozby膰 si臋 p臋cherzyk贸w powietrza i rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 1cm. Wycinamy p膮czki szklank膮 o 艣rednicy 9cm i przek艂adamy na blaszki z papierem do pieczenia. Przykrywamy czyst膮 szmatk膮 i ponownie zostawiamy na 10minut do wyro艣ni臋cia.
  5. Na du偶ej patelni rozgrzewamy olej do 180stopni (kawa艂ek chleba powinien zbr膮zowie膰 w 30sekund). Sma偶ymy p膮czki, po 2-3 na raz, 1-2 minuty na ka偶dej stronie na z艂oty kolor. Wyjmujemy i ods膮czamy z t艂uszczu na r臋czniku papierowym.
  6. Ubijamy 艣mietan臋 na p贸艂 sztywno i dodajemy pokruszone ciasta (dwie 艂y偶ki odk艂adamy na dekoracj臋).
  7. Przekrawamy ka偶dy p膮czek poziomo, doln膮 cz臋艣膰 smarujemy ulubionym d偶emem (lub takim, kt贸ry akurat mamy w lod贸wce) i k艂adziemy 艂y偶k臋 bitej 艣mietany z ciastkami. Wierzchnie cz臋艣ci zanurzamy w lukrze (cukier puder + sok z cytryn) i k艂adziemy na warstw臋 艣mietany. P膮czki posypujemy od艂o偶onymi okruchami i zostawiamy do st臋偶enia.



UWAGA! Szybko znikaj膮 z talerza ;)
Z proporcji wychodzi oko艂o 16 przek艂ada艅c贸w.
呕ycz臋 Wam udanego T艂ustego Czwartku i pami臋tajcie, prawdziwa mi艂o艣膰 to ta do jedzenia!

13 komentarzy:

  1. Wygl膮da przepysznie, a Tw贸j blog spad艂 mi jak z nieba, bo w艂a艣nie szuka艂am dobrego przepisu!

    Lensooon blog <--- ZAPRASZAM! NOWY POST
    Lensooon <--- INSTAGRAM

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. jeju bardzo si臋 ciesz臋 i na pewno Ci臋 odwiedz臋 <3

      Usu艅
  2. Wygl膮da przepysznie! Mo偶liwe ,偶e wypr贸buj臋 <3

    OdpowiedzUsu艅
  3. Podkradn臋 przepis,wygl膮da pysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Mimo, 偶e nie przepadam za p膮czkami, te wygl膮daj膮 naprawd臋 apetycznie! :)
    Zapraszam do siebie -> maaalgooos.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  5. Wygl膮daj膮 przepysznie, na pewno te偶 tak dobrze smakowa艂y :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. jejku wygl膮daj膮 niesamowicie, musz臋 kiedy艣 wypr贸bowa膰 przepis:)
    obserwuj臋 i zapraszam do siebie
    http://weera-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  7. Wygl膮da bardzo smacznie! Z pewno艣ci膮 kiedy艣 odwzoruj臋 ten przepis! :)
    Obserwuj臋!
    M贸j blog

    OdpowiedzUsu艅
  8. Wygl膮da super :)

    Obserwujemy ? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  9. Smakowicie wygl膮da ten p膮czu艣! Ja w t艂usty czwartek 偶adnego nie zjad艂am, ale mia艂am w domu mas臋 fawork贸w :) Og贸lnie tego dnia mia艂am bardziej ochot臋 na co艣 s艂onego ni偶 s艂odkie :D
    Obserwuj臋 :)
    http://niepoprawnymakijaz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. ja w T艂usty Czwartek zjad艂am 11 p膮czk贸w i do teraz mnie mdli hah
      dzi臋kuj臋 <3

      Usu艅
  10. Wygl膮daj膮 przepysznie ♥ Mimo, ze T艂usty Czwartek ju偶 dano min膮艂, z ch臋ci膮 wypr贸buje przepis ;)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2016 艢wiat wed艂ug Zelkowej 馃挒馃挒 , Blogger